- PLE (personlige læringsomgivelser) er tilpasset den enkeltes ønsker, preferanser og behov. Dette er i utgangspunktet en personlig læringsomgivelse som ikke nødvendigvis er satt i sammenheng med skole og undervisning. Det kan være brukeren selv som har tilrettelagt den. Læringsbegrepet blir satt i livslangt perspektiv, og omgivelsene er tilpasset den enkelte bruker. Et PLE handler om hvordan man setter web2.0 i system, hvilke verktøy man velger å bruke og hvordan man utnytter de ressurser for kunnskap og læring som er tilgjengelige for oss på den måten som gagner oss mest. I en slik læringomgivelse har man behov for å organisere den kunnskapen og informasjonen vi henter gjennom for eksempel rss-feeds, og om å gjøre den kunnskapen vi erverver oss om til vår egen ved å gjenskape den med egne ord. Det krever refleksjon å velge ut sin personlige PLE - hvilken kunnskap ønsker vi og hvordan skal vi organisere den?
- LMS (læringsplattformer) er digitale plattformer hvor en rekke verktøy for å støtte læringsaktiviteter og administrasjon av disse er samlet. LMS er dermed en verktøykasse for pedagogisk personell. Det er et system for å støtte og organisere læring. Verktøyene i et LMS er integrert i en felles omgivelse med en felles database, og har delt tilgang til dokumenter og informasjon. Gjennom verktøyene i et LMS kan brukerne kommunisere seg i mellom. Undervisning og læreprosesser kan administreres. Man kan som pedagogisk personell planlegge og styre prosjekter og informasjon kan lagres og deles.
- Sosiale medier: ulike digitale verøy med potensiale for å støtte elever i aktiv kunnskapsproduksjon og læring som sosial prosess. Begrepet sosial web brukes om en rekke sosiale netttjenester som baserer seg på aktiv deltakelse fra brukere. Eksempler på dette er Picasa, Facebook, Twitter, MSN som alle er sosiale nettsamfunn. Disse tjenestene kjennetegnes ved at det er lett å produsere, dele, kommentere og bearbeide sitt eget og andres innhold. En blogg er en internettside for en forfatter legger ut informasjon som kan kommenteres av andre. Blogg kan brukes som et pedagogisk middel når den blir satt opp med en hensikt. Her kan publiseringsformen tilpasses den enkeltes behov. Det som blir lagt ut kan kommenteres av andre som leser innleggene. Gjennom faglige diskusjoner skaper man kunnskapsnettverk for meningsutveksling er erfaringsdeling. En wiki er en eller flere nettsider laget med det mål å gi lesere muligheten til å bidra med og endre på innhold ved bruk av et «markup-language». Hvem som helst er med, hvem som helst kan redigere sier.Wikier kan også bli brukt i skoler og organisasjoner for å forenkle samarbeid og kunnskapsdeling og for å samle på denne kollektive kunnskapen som en ressurs for fremtiden. Gjennom wiki kan man samarbeide rundt dokumenter, komme frem til avgjørelser og holde hverandre oppdaterte.
- Virtuelle verdener: simulerte virkeligheter der man kan samarbeide og kommunisere i et 3D-landskap. En virtuell verden er en nettbasert simulert virkelighet der individer omgås hverandre ved å bevege seg rundt i et tredimensjonalt landskap ved hjelp av en virtuell representasjon av seg selv (en avatar). Inne i den virtuelle verdenen kan man møte og snakke med andre, både ved chat og lyd. En fordel med virtuelle verdener i forhold til mer ordinære læringsplattformer, er at bruken av en avatar gir brukerne en sterkere følelse av tilstedeværelse og nærhet.
Så er det da opp til oss i skolen hva vi ønsker å bringe inn i elevenes digitale hverdag. Er det formålstjenelig med både PLE og LMS? En av delene - i så fall hvilken? Klarer vi å dra nytte av sosial web i undervisningssammenheng, eller skaper det bare frustrasjon å skulle "jage" elevene vekk fra facebook? Finnes det en mellomting, for eksempel blogg eller wiki? Skal enkelte spill i en 3D-verden sees på som et gode læringsomgivelser? Jo, mange ting å ta hensyn til og mange muligheter. Jeg tror ikke man skal utelukke verken det ene eller det andre. Jeg tror man skal prøve å utnytte de mulighetene som finnes for å skape et godt læringsmiljø for elevene. Dersom man finner den gyldne middelvei er det ingenting i veien for å utvide repertoaret for hva man tar i bruk i skolen. Grensen går der hvor det ikke lenger er læring, bare sosiale omgivelser. Det er opp til den enkelte å sette grensen, og til å skape et læringsmiljø hvor de enkelte læringsomgivelsene får plass.
--------------------------------
Kilder:
Leksjonstekst